Lezing Fleur van Puijenbroek

Lezing Fleur van Puijenbroek

Een ervaringsverhaal

Fleur vertelt in haar lezing over haar ontdekking van haar gehoorverlies, waar ze tegenaan loopt en hoe ze hiermee omgaat. Herkenbaar punt voor iedereen met gehoorverlies is dat ze zich niet meer veilig voelt. ‘In de breedste zin van het woord. Dat betekent ook: sociaal niet veilig. Ik ben een heel extravert persoon, altijd onder de mensen, hou enorm van drukte en dollen met mensen. Ik vind het nu echt niet fijn meer in een grote groep, omdat ik het niet kan volgen. Ik krijg de grappen niet meer goed mee. Ik denk regelmatig dat het over mij gaat. Ik voel me dan ook vaak buitengesloten. Aan de ene kant omdat ik een gesprek niet meekrijg, maar ook omdat mensen om mij heen dingen leuk vinden die ik niet leuk meer vind.”

A story from experience

In her lecture, Fleur talks about her discovery of her hearing loss, what she encounters and how she deals with it. Recognisable point for anyone with hearing loss is that she no longer feels safe. ‘In the broadest sense of the word. That also means: not safe socially. I am a very extroverted person, always among people, love crowds and fooling around with people enormously. Now I really don’t enjoy being in a big group because I can’t follow it. I no longer get the jokes properly. I regularly think it’s about me. So I often feel excluded. On the one hand because I don’t get a conversation, but also because people around me like things that I no longer like.”