Doelgroepen
Plotsdoof
Van de ene op de andere dag of in korte tijd aan één of zelfs beide oren plotsdoof worden. Ingrijpend én beangstigend. De meest gestelde vraag dan is: wat is de oorzaak van dit plotsdoof worden? Helaas wordt de oorzaak van plotsdoofheid de meeste gevallen helaas nooit achterhaald.
Laatdoof
Laatdoof ben je wanneer je gehoor langzaam achteruit gaat van slechthorend naar nagenoeg doof. Wanneer je langzaam doof geworden dus! Voor laatdoven is het proces van acceptatie van gehoorverlies al langer gaande. Sommigen zijn bij geboorte of kort daarna al slechthorend geworden en dat is na verloop van tijd steeds minder geworden.
Eenzijdig doof
Wanneer iemand met één oor slecht of in het ergste geval helemaal niet hoort én met het andere oor wél goed hoort, spreekt men van eenzijdige slechthorendheid of eenzijdige doofheid.
Zeer slechthorend
Ben je al langer slechthorend, en wordt zelfs dat nóg slechter ? Grote kans dat je daar een mentale klap van krijgt. Jouw toch al slechte gehoor is waar je je krampachtig aan vast wil houden. En dat kleine beetje gehoor voel je dan als het ware tussen je vingers wegglippen.
Brughoektumor
Een brughoektumor is een zeldzaam gezwel dat in de schedel ontstaat in de hoek tussen de hersenstam en de kleine hersenen: de brughoek. Het is géén hersentumor, maar een gezwel dat meestal zeer langzaam groeit en niet uitzaait. Brughoektumoren zijn dus goedaardig, maar ze vragen wel om een specialistische behandeling.
Studerend en Plotsdoof
Je bent jong, bezig met studeren en plotseling verlies je je gehoor. Plots- en laatdoofheid kan óók jongeren treffen.
Lees hier het verhaal van de laatdove Nirosha Boer
Lees hier het verhaal van de laatdove Nirosha Boer
Werkend en Plotsdoof
Steun de stichting
Geef om de Stichting Plots- en Laatdoven, geef aan de Stichting Plots- en Laatdoven!