Plotsdoof

Doelgroepen

Plotsdoof geworden

Als u net plotsdoof bent geworden dan is de eerste stap dat u onmiddellijk naar de huisarts gaat en vraagt om spoedverwijzing naar een KNO-arts voor een prednisonkuur. Hoe eerder men start met deze kuur hoe groter de kans dat uw gehoor deels of volledig terugkeert.

Laat u vooral NIET door uw huisarts afwimpelen met een afspraak later in de week of de volgende week. Het is van essentieel belang dat u uw huisarts duidelijk maakt dat u erop staat dat u doorverwezen wordt naar een KNO-arts, gezien het belang van een snelle start van de prednisonkuur. Zelfs bij KNO-artsen wordt het belang van snelle start van de kuur niet altijd juist ingeschat. Dus wees ook dáár assertief. Het is in het belang van het eventuele terugkeren van uw eigen waardevolle gehoor.

Toch willen wij benadrukken dat bij een groot deel van de mensen die plotsdoof worden de prednisonkuur niet altijd brengt wat men hoopt. Het gehoor komt óf deels terug óf het gehoor blijft voorgoed weg.

Plotsdoof oorzaak

Van de ene op de andere dag of in korte tijd aan één of zelfs beide oren plotsdoof worden. Ingrijpend én beangstigend. De meest gestelde vraag dan is: wat is de oorzaak van dit plotsdoof worden? Helaas wordt de oorzaak van plotsdoofheid  de meeste gevallen helaas nooit achterhaald.  Soms is oorzaak wél duidelijk :

Bijvoorbeeld door:

  • Virus
  • ongeval
  • een val
  • luide knal
Prednisonkuur is essentieel!

Ongeacht de oorzaak van de plotsdoofheid is het essentieel dat er onmiddellijk gestart wordt met een prednisonkuur! U hebt geen tijd te verliezen ! Ga naar uw huisarts voor een verwijzing naar KNO-arts. Laat u NIET afschepen door de assistente voor een afspraak dagen later ! Hoe eerder de prednisonkuur begint hoe kleiner de kans is dat uw gehoor blijvend verdwijnt. Helaas helpt de prednisonkuur niet altijd.  U zult er in dat geval mee moeten leren leven. En dat klinkt én is inderdaad heel erg dramatisch. Maar besef: uw leven is NIET voorbij ! Er zijn in deze moderne tijd diverse manieren om ermee te dealen.

Hulp bij acceptatieproces

Bij de Stichting Plotsdoven hebben alle mensen in hetzelfde schuitje gezeten. Ook bij hen is de oorzaak van plotsdoofheid soms nooit achterhaald. Deze ervaringsdeskundigen kunnen u helpen met het leren omgaan met de plotsdoofheid. Als de oorzaak van plotsdoofheid niet wordt gevonden zal dat de acceptatie niet vergemakkelijken. Dit acceptatieproces is iets waarmee elke plotsdove te maken krijgt. Bij de een gaat het wat sneller dan bij de ander, maar uiteindelijk leert u hoe u uw leven weer oppakt.

Kom eens langs bij ons inloopcentra in Almere waar u met ervaringsdeskundigen erover kunt praten.

Steun de stichting

Geef om de Stichting Plots- en Laatdoven, geef aan de Stichting Plots- en Laatdoven!
Ga naar de inhoud