Studerend en plotsdoof

Doelgroepen

Studerend en plotsdoof

Je bent jong, bezig met studeren en plotseling verlies je je gehoor. Plots- en laatdoofheid kan óók jongeren treffen.

Hieronder het verhaal van de laatdove Nirosha Boer:

Al sinds m’n vijfde jaar ben ik zwaar slechthorend. Ik heb op veel verschillende scholen onderwijs genoten. Op het speciaal onderwijs was alles aangepast, maar het niveau was voor mij te laag, dus ik terug naar het regulier onderwijs. Helaas heb ik op het speciaal onderwijs nooit echt gebaren geleerd, dus ik was afhankelijk van solo-apparatuur.

Ook in de jaren daarna was ik afhankelijk van solo-apparatuur en de goodwill van klasgenoten en docenten. Op het HBO ging het dan ook in eerste instantie de mist in; ik kreeg het niet goed mee en het kost veel inspanning en energie. Toen ik gebarentaal ging leren, ging er voor mij een wereld open. Ik ging tolken inzetten. Ik begon met schrijftolken, want mijn niveau was niet voldoende, maar al snel schoot het niveau van mijn gebaren omhoog, dus ik kon tolken in gaan zetten.

Ik was toen ook niet meer actief aan het luisteren, maar ik kon gewoon naar de tolk kijken. Niet dat dat destijds altijd zo’n goed plan bleek, want een van mijn tolken bleek niet alles te vertalen wat er werd verteld, maar een soort van eigen samenvatting. En dat was niet de afspraak, ik wilde letterlijk een vertaling van wat er werd gezegd (NmG).

Helaas zorgde alle inspanning van de jaren ervoor dat het toch een beetje te zwaar werd en deed ik een stap terug. Maar dat was niet verkeerd, want ik had veel meer rust en tijd om alles goed tot me te nemen en ondertussen uit te vinden, wat in het onderwijs het beste voor mij werkte.
Ik nam de theorie altijd op via wat ik las en minder van wat ik hoorde. Maar de aanvullingen van de docent kwamen bij mij nooit echt goed door. Hierdoor miste ik toch informatie.  Op het MBO was het meer kleinschalig en kreeg ik een coach die mij persoonlijk begeleidde. Samen met mij loosde hij mij door het hele proces heen. Want hij keek naar mij als mens en niet als een nummer. Voor mij was dat heel fijn, want door deze steun kreeg ik veel zelfvertrouwen en durfde ik ook meer aan te geven.

Later heb ik voor een HBO opleiding gekozen, namelijk voor verpleegkundige. Een nogal pittige opleiding, waar destijds nog een soort selectie voor gelde, maar daar kwam ik door.  Op school kwam ik een docent tegen, die ik in het verleden had ontmoet, toen ik nog worstelde op mijn vorige HBO-opleiding. Zij vertelde mij destijds, dat zij heel goed begreep dat ik informatie op een andere manier moest oppikken. Horenden konden vaak nog wel gesprekken volgen en her en der informatie uit pikken, voor mij zou dat een groot geroezemoes zijn. En daar had ze gelijk in, ik wenste destijds dat ik haar als begeleider had. Nou, soms komen wensen dus toch uit, al is ’t een paar jaar later. Tot op heden is zij mijn studieloopbaanbegeleider/coach, of hoe je het noemen wilt. Samen met mij kijkt zij naar de mogelijkheden en op welke manier de informatie naar mij toe moet komen.
Ik zet ook altijd tolken in: bij elke college en werkgroep zet ik een tolk in, waardoor alle gesproken informatie in de les ook tot mij komt. En dat is heel pettig!

Inmiddels ben ik laatdoof en heb ik inmiddels een cochleair implantaat. Maar ik ben blij dat ik er open over ben geweest, zodat er alle begrip was vanuit mijn coach op school.

Maar voor mij heeft een absolute meerwaarde een docent, of iemand op school, die jou begeleid in het proces. Iemand die er voor jou is en waar jij op kunt terugvallen. En meest belangrijk: zet een tolk in. Schrijftolk of gebarentolk, dat maakt niet uit.
Inmiddels is het tegenwoordig steeds beter geregeld, als je wilt studeren met een beperking, maar zorg dat je jezelf ook goed voorbereid. Kijk naar wat bij jou het beste past.

En ik? Ik hoop binnenkort mijn opleiding als verpleegkundige af te ronden. En daarna ben ik vast nog niet uitgeleerd!

Je kunt de belevenissen van Nirosha volgen op haar blog

Ook op de website van studenten zorgverzekeringen vind je een pagina met veel tips voor studerende jongeren met gehoorproblemen.

Steun de stichting

Geef om de Stichting Plots- en Laatdoven, geef aan de Stichting Plots- en Laatdoven!
Ga naar de inhoud