Eenzijdig doof

Doelgroepen

Eenzijdig doof

Wanneer iemand met één oor slecht of in het ergste geval helemaal niet hoort én met het andere oor wél goed hoort, spreekt men van eenzijdige slechthorendheid of eenzijdige doofheid.

Oorzaken

Bij problemen in het middenoor is er nog de mogelijkheid dat een bezoek aan de KNO-arts baat heeft. Zit de slechthorendheid of (plotselinge) doofheid in het slakkenhuis, of werkt de gehoorzenuw niet (goed) meer dan is dat zeer zelden nog medisch te verhelpen.

Vaak als eenzijdig gehoorverlies op latere leeftijd ontstaat is dat door een virusinfectie, een brughoektumor of door bijvoorbeeld de ziekte van Ménière.

Je omgeving

De omgeving kan soms ook met weinig begrip reageren op eenzijdig gehoorverlies. “Je hoort toch nog met je andere oor?” Ze staan er niet bij stil dat vooral “richtinghoren” erg lastig is. Het geluid komt immers maar aan één oor binnen en je hoort niet van welke kant. Bovendien komt geluid van de kant van je “dove oor” ook veel zachter binnen omdat het om je hoofd heen moet als het ware. Ook spraakverstaan in rumoerige gezelschappen wordt steeds lastiger. Al die kakofonie van geluiden komt nog maar aan één oor binnen. Dat is vooral erg vermoeiend qua filteren van spraakverstaan.

Goede tips

  • Vraag mensen altijd aan de kant van je goede oor te gaan zitten als ze met je in gesprek willen.
  • Gebruik een cros-hoortoestel om het geluid aan je slechte oor om te leiden naar je goede oor.
  • Ben je echt belemmerd in je gehoor, dan kun je een botverankerd hoortoestel overwegen.

Steun de stichting

Geef om de Stichting Plots- en Laatdoven, geef aan de Stichting Plots- en Laatdoven!

Artikelen op onze website over eenzijdige doofheid

Ga naar de inhoud